Komen onze dieren ook wel eens uit hun kooi? Jazeker. Wij hebben verschillende manieren om onze dieren hun uitje buiten de kooi te gunnen:

Even knuffelen

Onze huisdieren komen regelmatig uit hun kooi om even met ons te knuffelen. Dit is vaak op hun eigen initiatief. Na een tijdje is het weer genoeg geweest en merk je dat ze weer terug willen. Dit verschilt wel altijd per dier en hangt ook gedeeltelijk af van de band die er is tussen mens en dier.

Reisbakjes

Het heten reisbakjes en ze worden ook gebruikt voor onderweg naar de dierenarts enzovoorts, maar ze hebben meer mogelijkheden. Wij hebben gemerkt dat ze het fijn vinden om erin te gaan als ze nog slaperig zijn en niet echt wakker willen worden. Zo kunnen ze verder slapen zonder last te hebben van al dat gedoe wat kooi verschonen heet. Op de foto zijn ze leeg, maar wanneer ze erin gaan zitten ze uiteraard vol met bodembedekking, enzovoorts.

De hamster ren

Op de foto was het even makkelijker om ze als kleine vierkantjes neer te zetten, maar normaal is het één grote ruimte. Van deze heb ik er twee, zodat er een lekker groot speelgebied ontstaat met allerlei speeltjes en huisjes hierin. Uiteraard is het handig om een bodemhoes te gebruiken in verband met ontlasting en urine. Niet elk knaagdier gebruikt namelijk zijn of haar zandbadje hiervoor. Eventueel is zo'n zelfde hoes ook handig om op de bovenkant te monteren. Ze krijgen dan wel lucht tussen de spijlen door, maar schrikken niet steeds van alles wat er in huis boven hun hoofdjes kan gebeuren. Het kan ook handig zijn wanneer er vogels in huis aanwezig zijn, het blijven natuurlijk altijd prooidieren.

Het kasteel

Een aantal jaar geleden heb ik ergens een tweedehands kasteel kunnen kopen, helaas waren er een paar onderdelen stuk gegaan tijdens het vervoeren bij de post, maar dat wat ik nog kon gebruiken heb ik in elkaar gezet en tot een leuk speelterrein om kunnen toveren. Dit zet ik dan bijvoorbeeld bij de rest in de ren.

Hamsterballen

Ik heb ook hamsterballen. Wanneer ze heel erg actief zijn en zelfs in de ren niet te houden zijn, mogen ze van mij daar in. Nooit lang, maar lang genoeg dat ze hun energie wat meer kwijt zijn. Ze hebben aangeleerd dat wanneer ze het (eerder) zat zijn ze zelf bij mijn voeten gaan zitten om weer terug gezet te worden in hun kooi.

Ik heb deze ballen, omdat ik gemerkt heb dat de loopwielen die al mijn beestjes hebben soms niet favoriet zijn. Wel voor de nachten, dan worden ze heel erg goed gebruikt.
Maar wanneer er overdag interactie gezocht wordt geeft één van mijn hamsters bijvoorbeeld aan dat ze het wiel niet wil, maar de bal wel. Dit doet ze door in het wiel te gaan lopen en eruit te rennen naar de rand van de kooi. Dit gedrag vertoont ze ook met andere loopwielen. Maar zij wil dan wel graag in die bal rennen. Zo is ze toch bij mij, maar kan ze wel haar energie kwijt. En als ze het zat is komt ze bij me zitten.
Wanneer ze niet de bal wil, maar gewoon met mij wil knuffelen staat ze op haar achterpootjes te kijken waar ik nou toch blijf. Het is toch allang tijd voor mijn knuffels, zie je haar dan denken :)

Overigens is niet elk knaagdiertje fan van de bal. Wanneer een beestje dit niet wil, hoeft het van mij natuurlijk ook niet. Ze mogen zelf kiezen wat ze willen.

Let op

Bij hamsterballen is het net als met loopradjes. Om rugproblemen bij je beestje te voorkomen, zorg je voor een bal met een goede diameter.
Zo hebben Russische Dwerghamsters en Steppelemmingen een diameter nodig van 18 cm. En Syrische hamsters (Goudhamsters) een diameter van minimaal 25 cm.
Kijk ten alle tijden naar de breedte van de spleetjes in de bal. Deze mogen niet te breed zijn, omdat de pootjes herin vast kunnen komen te zitten.
Wanneer ze in deze voorzieningen zitten, is het ten alle tijden onder toezicht. Knaagdieren kunnen hierin nooit alleen gelaten worden.