Gegratineerde asperges met zalm en bechamelsaus


Bereidingstijd   oventijd
20 minuten          30 minuten

Ingrediënten                                                                                                         
1 kilo witte asperges of 500 gram groene asperges
2 eetlepels fijngeknipte verse basilicum
4 stukken verse zalmfilet van 150 gram
halve visbouillontablet
500 milliliter volle melk
100 milliliter slagroom
50 gram bloem
geraspte kaas
50 gram boter
peper
zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
Gekozen voor witte asperges:
Schil de asperges en snijd de uiteinden er zodanig af dat alle asperges ongeveer 12 cm lang zijn. Kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten beetgaar.
Gekozen voor groene asperges:
Snijd 1 á 2 centimeter van de onderste kant van de asperges af. Let er op dat ze ongeveer even lang zijn. Kook ze in ruim water in 3 tot 5 minuten beetgaar, afhankelijk van de dikte.
Laat de asperges in een vergiet uitlekken en vang 50 milliliter vocht op. Los de halve visbouillontablet in dit vocht op en roer er 100 milliliter slagroom bij. Schenk dit in een rechthoekige lage ovenschaal.
Leg de stukken zalm naast elkaar in de ovenschaal en bestrooi de zalm met peper, zout en de basilicum. Verdeel de asperges in 4 porties en leg ze, met de kopjes naar 1 kant, op de zalmfilets.
Laat de boter smelten in een pan. Roer de bloem er door en bak het een paar minuten tot deze gaar begint te worden en het de structuur krijgt van zand. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren met een garde. Laat de saus indikken. Schep dan dit mengsel op de asperges en strooi de geraspte kaas erover. Zet de schaal voor 30 minuten in de oven.


Eet smakelijk!


Een recept van visrecepten.nl en Leuke Recepten